EtenderWijs, in de persoon van Judith van de Kam, is gespecialiseerd in het geven van begeleiding, scholing en adviezen bij eten en slikken bij zintuiglijke prikkelverwerkingsproblemen. Een stoornis binnen het autisme spectrum stoornis valt binnen de doelgroep.

Voedingsproblemen door een ander soort prikkelverwerking: het krijgt steeds meer aandacht, maar is nog onvoldoende bekend. Het zien, horen, aanraken, de smaak, geur, textuur en consistentie van wat we eten, drinken en slikken kan problemen geven. De werkelijke omgeving speelt ook een grote rol. Evenals wat er vóór en na de eetsituatie gebeurt. De gevolgen laten zich raden: over- of ondergewicht, te weinig voedingsstoffen, groeiachterstand, sociale isolatie en problemen in het algemeen dagelijks leven zoals op school en in de eetsituatie thuis. Daarbij zijn de zorgen van ouders een belangrijk aandachtspunt.



Over mij

Mijn naam is Judith van de Kam, geboren en getogen in Laarbeek. Ik ben getrouwd en heb één zoon. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van prikkelverwerking, autisme en dyslexie. Ik weet wat het is om onmacht te voelen en te vechten voor iets waarvan je weet dat het noodzakelijk is.

In 1994 ben ik gaan werken als logopedist en ik heb me sinds 2005 gespecialiseerd in de preverbale doelgroep. Dit betekent dat ik baby’s, (jonge) kinderen en hun ouders help met eet- en slikproblemen. Daarnaast heb ik me gericht op het proces van prikkelverwerking, oftewel sensorische informatieverwerking en een opleiding gedaan tot autismespecialist.

Als mensen vragen wat mijn hobby is, dan zeg ik dat mijn werk mijn hobby is; werken mét mensen en vóór mensen. Van nature ben ik rustig, geduldig, duidelijk en gestructureerd. Deze eigenschappen neem ik in mijn werk mee.

EtenderWijs is het resultaat van mijn scholing, werkervaring, ervaringsdeskundigheid en passie.



Begeleiding

Begeleiding cliënt

Als begeleiding gewenst wordt op het gebied van voeding, eten en slikken gerelateerd aan prikkelverwerking en/of autisme, dan kunnen ouders of cliënten samen met de huidige hulpverlening EtenderWijs inschakelen om hen verder te helpen. EtenderWijs werkt met mensen met een stoornis op gemiddeld tot hoog niveau binnen het autisme spectrum.

Vanuit de samenwerkingsgedachte wordt gewerkt met het kind, de ouders of de volwassene. Dit gebeurt met wederzijds respect, vertrouwen in elkaar én vertrouwen op elkaar. Door een team te vormen en te zijn, zelfvertrouwen op te bouwen, te leren durven. Door moedig zijn, zichzelf mogen zijn, warmte, lol hebben, gemoedelijkheid en luisteren. En óók samen (kleine) doelen stellen, samen handelen, voordoen, meedoen, in afwisseling en met structuur en duidelijkheid.

Begeleiding is bij voorkeur bij de cliënt thuis. Maar kan ook bij de organisatie die EtenderWijs inschakelt. EtenderWijs begeleidt in de volgende gemeenten: Bakel, Deurne, Gemert, Helmond, Laarbeek, Milheeze, Nuenen en Son en Breugel.

SOS (Sequential, Oral, Sensory) Approach to Feeding

EtenderWijs werkt onder andere volgens de methode van SOS Approach to Feeding (gecertificeerd). Zie voor meer informatie: https://sosapproach-conferences.com/

Vul het contactformulier in om ondersteuning aan te vragen (ouders of organisatie). Als ouder of cliënt is het ook mogelijk via dit formulier een vraag te stellen.

Begeleiding ouders

Als vanuit de huidige hulpverlening extra begeleiding gewenst wordt voor de ouders, kan EtenderWijs deze ondersteuning bieden. Hierbij kan gedacht worden aan specifieke uitleg over eten, slikken, voeding en eetsituaties bij prikkelverwerkingsproblemen en/of autisme. Ouderbegeleiding wordt bij voorkeur thuis gegeven. Dit is ook mogelijk bij de organisatie die EtenderWijs inschakelt.

Contactformulier

Voorbeeldsessies uit de praktijk

Vertrouwen

‘Siem vindt eten en eetsituaties heel erg vervelend. Zo erg dat het hele gezin hiervan negatieve gevolgen ondervindt. Niet omdat Siem zo graag dwars ligt, maar omdat de spanning om eten in zijn mond te moeten stoppen en al helemaal om het te kauwen en door te slikken zo groot is, dat hij dit op een negatieve manier uit. Siem heeft autisme, hij denkt behoorlijk zwart/wit en heeft een andere zintuiglijke prikkelverwerking dan leeftijdgenootjes. Eten bestaat uit zien, voelen, ruiken, proeven en horen. Na een stuk uitleg over o.a. prikkelverwerking en zijn hersens, en het opbouwen van vertrouwen, begon hij te begrijpen dat eten geen gif is. Allereerst zijn we met eten gaan spelen: hij is zelf fruit en groente gaan kopen in de winkel. Hier raakt hij het al aan, ruikt verschillende geuren. Daarna zijn we samen zijn lievelingsdier gaan knutselen: een olifant. We moesten het snijden, aanraken, onze handen werden nat. Met trots en vol vertrouwen heeft hij zijn lievelingsdier gemaakt. De week daarna durfde hij voor het eerst een stukje komkommer (waarmee geknutseld was) met zijn tong aan te raken. Zijn broer was de voorproever, die kauwde en slikte het door zodat Siem zeker wist dat hij niet vergiftigd zou worden.’

Klik hebben

‘Pien is 17 jaar, heeft PDD-Nos en weet wat ze wil: samen eten met haar vriendinnen in de lunchpauzes op school, bij een ander eten en gaan uit eten. Ze heeft alleen het probleem dat haar voedsel blijft ‘hangen’ in haar slokdarm en dat haar voedsel weer omhoog komt vanuit haar maag. Pien is hierdoor erg onzeker. Pien en ik hadden een klik, vanaf het begin. In mijn ogen de basis om iedere vorm van begeleiding te laten slagen. Na observatie blijkt dat Pien haar voeding niet goed kauwt. Het gaat in te grote stukken door haar slokdarm naar beneden. Pien heeft geen idee hoeveel zij in haar mond heeft. Ze voelt niet wanneer haar mond heel vol zit of wanneer er een klein beetje in haar mond zit. Ze is ondergevoelig in het mondgebied. Hierdoor zijn haar kauwspieren in de loop van de jaren ook niet goed ontwikkeld. Samen hebben we besproken wat er gebeurt als je ondergevoelig bent in je mondgebied. Ook de spijsvertering is aan bod gekomen, evenals de grootte van iedere hap en hoe vaak je hoort te kauwen op iedere hap. We hebben het kauwen geoefend en enorm gelachen om de gezichten die we getrokken hebben toen we het voedsel sterker van smaak maakte. De klik zorgde voor de basis zodat we open stonden voor elkaar en Pien in overleg de stappen maakte waar ze aan toe was. Hierdoor durfde ze uiteindelijk vol vertrouwen in een restaurant te gaan eten.’

Moed

‘Jelle is een jongen met eetproblemen. Hij eet zeer selectief. Jelle heeft veel last van prikkels om zich heen. Ouders geven aan dat hij eerst de kat uit de boom kijkt. De eerste keer hebben we al een goed contact. Bij mijn tweede bezoek durft hij speelgoed insecten op mijn lijf te zetten als grapje. Mijn reactie maakt hem enorm aan het lachen en vraagt om meer. Ik geef aan dat ik dit heel spannend vind. Als je iets spannend vindt, kan een ander, of jijzelf, je de moed geven om het toch te durven. Ik spiegel op deze manier dat wat ík spannend vind (de insecten) met wat híj spannend vindt (alle prikkels bij het eten). En ik geef het voorbeeld dat ik de moed heb, omdat ik hem vertrouw, dat hij nog een keer de insecten op mij mag zetten. Dit is nogmaals heel hard lachen! Het vertrouwen is er tussen ons.’

Spelenderwijs

‘Ik houd ontzettend van kraakfeestjes’, zeg ik tegen Luuk. Luuk heeft een sonde en eet nog vrijwel geen vaste voeding. Luuk is meteen nieuwsgierig. De rest van de familie doet ook mee. We pakken allemaal eten waarop je kunt kraken. En we kijken wie het hardste kan kraken. Natuurlijk wint Luuk. Hij glundert van oor tot oor. Ondertussen is hij onbewust aan het kauwen geweest op een stukje vast voedsel dat snel smelt. De hele week hebben ze het spelletje gespeeld en met trots laat hij een week later zien dat hij een halve cracotte (in kleine reepjes gesneden) durft te laten kraken én doorslikken.’







Gastlessen

Gastlessen

Veel beroepsbeoefenaren krijgen te maken met problematische voedingssituaties. EtenderWijs verzorgt gastlessen voor groepen (beroepsbeoefenaren en studenten van verschillende opleidingen). Doel is de bewustwording te vergroten van problemen bij voedingssituaties door een andere prikkelverwerking.

EtenderWijs helpt op deze manier kinderen en volwassenen, door (toekomstige) professionals alert te maken. Het doel van de gastlessen is herkennen van prikkelverwerkingsproblemen, weten hoe er mee om te gaan, de relatie met ‘ASS’ verhelderen en weten hoe en tijdig de juiste hulp in te schakelen.

In de sectoren zorg en onderwijs kunnen voor de studenten uit de verschillende richtingen de praktijkverhalen de theorie ondersteunen. Een greep uit de vele studies:
MBO: Medewerker Maatschappelijke zorg, Pedagogisch Medewerker, Sociaal pedagogisch werker, Verzorgende, Verpleegkundige en Onderwijsassistent.
HBO: Diëtetiek, Ergotherapie, HBO-V, Logopedie, MWD, Opleiding Leraar Basisonderwijs (‘PABO’), Pedagogiek en SPH.

Geïnteresseerd in gastlessen binnen je school of organisatie? Vul het contactformulier in.

Contactformulier

Bijscholing

Er zijn veel beroepen die dagelijks te maken hebben met mensen in voedingssituaties. Denk aan de pedagogisch medewerker die een fruithap aanbiedt op het kinderdagverblijf, een lunch bij de tussenschoolse opvang, een glaasje drinken met iets erbij tijdens de buitenschoolse opvang. Denk aan de leerkracht die overblijft tijdens de lunch, de helpende, verzorgende of thuishulp die haar cliënt helpt met eten en drinken. Maar ook vrijwilligers die via een organisatie werken, kunnen hiermee te maken hebben. Voor al deze groepen is een uitleg over eet- en slikontwikkeling, prikkelverwerking en autisme, een weg naar bewustwording en anders kijken naar de situatie.

Geïnteresseerd in bijscholing binnen je school of organisatie? Vul het contactformulier in.

Contactformulier


Contact

Judith van de Kam
Begeleiding:
Bakel, Deurne, Gemert, Helmond, Laarbeek, Mierlo, Milheeze, Nuenen en Son en Breugel

Gastlessen:
Eindhoven, Helmond en Veghel

Bijscholing
Bij Judith van de Kam: Koppelstraat 91, 5741 GB Beek en Donk

Registraties:
AGB code: 05872358
AGB code praktijk: 05091048
Kwaliteitsregister Paramedici: 09903578891
KVK nummer: 17224496
CRKBO-docent

Lidmaatschap:
IBvA
Solopartners






Stuur een mail

Alles met een * graag invullen a.u.b.

Ik wil graag informatie over: